“Wat hebben wij genoten van jouw expo! Klein maar ongelooflijk groots qua indruk”.  Jacha van Kesteren

foto: artikel over GROOS in Texelse Courant van 8 april 2021

“Zijn vandaag geweest, wat een mooie creaties en interessante inspiratie! Prachtig! Duurzame kunst!” Fam. Sijtsma

Interview met Ruud Bakker en Ericka Voortman in Noordhollands Dagblad van zaterdag 3 april 2021

Ontstaan Kleine Boet van Ruud.
Adres: Stolpweg 43 Den Hoorn Texel

Aangestoken door de aanhoudende lovende reacties van bezoekers over haar expositie ‘Vischwijven’ in zijn Grote Boet in het weiland, nabij de Stolpweg in Den Hoorn, vroeg Ruud Bakker in november 2020 aan beeldend kunstenaar Ericka Voortman, of zij ook niet iets met een kleinere schuur kon? Voortman, juist gek op kunst maken op aparte locaties, nam dit aanbod gelijk aan en na een kleine renovatie is vanaf Goede Vrijdag haar nieuwe werk te zien met de toepasselijke titel ‘Groos’.

Omdat het afgelopen Coronajaar niet bepaald een ‘rijk’ jaar was, heeft Voortman oud werk ‘Groos’ uit 2015, in een nieuw jasje gestoken. Van de nood een deugd maken en ontdekken hoe je met weinig toch rijk kan zijn, van binnen dan, aldus Voortman, is de uitdaging. Schoonheid tonen op onverwachte -niet museale- plekken. Je rijk voelen terwijl je het niet bent, Voortman houdt van tegenstellingen. “Misschien omdat ik een weegschaal ben?”

Kortom Bakker en Voortman werden sinds hun eerste kennismaking in 2013, in de afgelopen jaren een bijzonder duo, die hun krachten samenbundelen, gedreven door eenzelfde ideaal: waardering voor het kleine, tere, eenvoudige. Respect voor de samenwerking tussen cultuur en natuur. En dat zie je in haar nieuwe installatie waar tientallen Barbies, als in een groot stilleven, de mooiste schapenwollen gewaden tonen. Een knipoog naar historische figuren, zo is daar het hoofd van Marie Antoinette en de wollen onderbroek van Marilyn Monroe te ontdekken, maar vooral is het een ode aan de diversiteit in karakters. Muurbloempjes, Driftkopjes en Donderstenen. “Want we lijken aardig onderweg te zijn naar eenvormige, voorspelbaar algoritmische karakter”, aldus Voortman. Hulde aan Dwarsliggers als Jeanne d’Arc!

Met de geluidscollage van Severin Candel hoopt Voortman de bezoekers te prikkelen om langer te blijven zitten en te genieten van een moment van ‘reflectie’: Wie van deze portretten ben jij?

‘Groos’ dus.

Met trots durven ondernemen in dat dwarse Corona Jaar.

‘Groos’ werd, vanwege Corona in bescheiden kring op donderdag 1 april [geen grap!] geopend en is vanaf 2 april 2021 dagelijks geopend. Locatie: Stolpweg 43. Een einddatum is er voorlopig niet. Wat meestal duidt op maandenlange expositiemaanden, door het enthousiasme van bezoekers. Houd u zich aan de RIVM regels tijdens uw bezoek aan de boeten?